
Linne, lyx och lidande
Uppdraget var att i två rum på Hälsinglands Museum i Hudiksvall gestalta 1700-talet i Sverige med fokus på en uppmärksammad och högkvalitativ linnemanufaktur i Flor i Hälsingland.
Temana var kvinnans viktiga roll och ofta låga status i denna tid och i linneproduktionen, uppfinningarnas tid och män, hur människor förflyttade sig för att få arbete, hur Sverige förändrades efter stormaktstidens slut.
Utställningen tar avstamp i Karl XIIs död, i den första montern ligger en samling av vapen och rustningsdelar från soldater. Stormaktstiden är förbi, och montern symboliserar att man fryser ner eller begraver krigaren för tillfället.
Det första rummet som har dagsljusinsläpp och är ljust handlade om det hårda arbetet med linet och linnet. I taket gick trådar, varpen som från en osynlig jättevävstol. Vid en samling av spinnrockar från tiden och trakten, stod en av centralgestalterna i denna linnemanufakturs styrka – dess oerhört höga kvalitet. En dam som headhuntades från Tyskland och som gav Sverige några år av sitt yrkesliv är den första person vi möter. En rad kvinnor dök upp i detta första rum, bland sina arbetsredskap, i textberättelser och med sina föremål. En del av beskrivningen av deras hårda liv var den blodfyllda barnsängen – en vanlig scen då många dog i barnsäng. Madonnan på väggen beskyddade och Madeleine Sultan, religionssociolog berättade om blodets symboliska betydelse under denna tid, om kvinnan, kyrkan och de stränga begränsningar som fanns.
Övergången till det mörka rummet fyllt med lyx utgjordes av en mörk sluss som berättade om hur det samtidigt var på Barnängen spinnhus (Stockholm), där kvinnor och barn straffarbetade och led. I en ljudinstallation av Jan Alvermark och Unna design tolkade det vi vet och tror om tiden till ett ljudcollage och övergången till nutidens underbetalda textilarbetare fanns där, i ljudet av röster på främmande språk, med maskiner som dunkar snabbare och hårdare. Ljudinstallationen som hördes i hela det mörka rummet blev en kommentar till lyxen som visades i det mörka rummet.
I lyxens mörkare rum tronade två torn, svarta glänsande med upplysta inre. De innehöll de utsökta linneservetter som levererades från Flor till hov över Europa. Längs en vägg visades ett flertal stora väl bevarade linnedukar. Vid ett bord i mitten av rummet har vi placerat Linne som skrev om Flor i samtal med flera av dåtidens stora män i ett fiktivt samtal. Flera föremål från tiden som återspeglar lyxen fanns på plats men utställningen avslutas med det faktum att denna tid av inhemsk lyxproduktion och import av dyra varor från Asien fick ett abrupt slut.
Klart: 2007
Uppdragsgivare: Hälsinglands Museum
Unna design: Deltog i konceptutveckling, gjorde formgivning, grafisk design, ritningar/bygghandlingar och byggledning.