Alice Jakobsson

En utställning att lyssna till. På uppdrag av Hälsinglands Museum formgav Unna design en utställning om Alice Jacobssons livsresa.

Vad fick flickan Alice att längta till Japan? Hur var det att under en stor del av 1900-talet och som ensam kvinna på sjön, arbeta med att förbättra sjömännens livskvalitet? Alice Jakobsson var en pionjär från Hudiksvall. Besökaren sätter sig bekvämt tillrätta och får lyssna till berättelsen i hörlurar. På varje bord finns ett fotoalbum med bilder ur Alices liv. Ledljuset som täckte in hela rummet simulerar ljuset över ett dygn på havet. Målgruppen var äldre människor, men här satt alla åldrar och lyssnade på berättelsen. Kulturskribenten Gunilla Kindstrand skrev manus och var rösten i lurarna. Utställningskonceptet tog fasta på människors intresse för ljudböcker samt det sköna och bekväma att kunna sitta ner i en utställningen, inte för att vila, utan för att ta del av utställningen.

Ljuset i rummet skiftar långsamt färg, solens rörelse och ljusets temperatur stiliserat i utställningsrummet. Utställningen var en samproduktion mellan Hälsinglands museum och Statens maritima museer.

gk 7

Klart: 2007.
Uppdragsgivare: Hälsinglands Museum. Utställningen visades på Hälsinglands Museum samt på Sjöhistoriska museet.
Unna design: Utställningsformgivning och grafisk design.

Unna Design